L’Oficina de Drets Civils i Polítics i una vintena de col·lectius, inclòs l'Associcació d'Afectats 1-O, presenten el Manifest contra les vulneracions de drets de l’1 d’octubre del 2017
L’Oficina de Drets Civils i Polítics (ODCP) i una vintena de col·lectius, entitats, associacions i persones han elaborat el Manifest del 20 de desembre, contra les vulneracions de drets del Referèndum de l’1 d’octubre de 2017, que s’ha presentat avui a la sala de cotxeres del Palau Robert.
L’Oficina ha reunit les entitats i col·lectius afectats per la repressió soferta entorn l’1 d’octubre del 2017, amb la intenció de crear un espai de trobada per unir esforços i restablir els drets vulnerats. La declaració consensuada pretén donar una visió de causa comuna en resposta a la repressió lligada als fets del dia del referèndum.
En set punts, el Manifest exposa l’ofensiva antidemocràtica rebuda i remarca que la gran majoria de denúncies encara no s’han jutjat. En aquest sentit, el text encoratja a les persones denunciants de la violència policial a nom retirar les denúncies i a anar fins el final del procés judicial. El text fa una crida a tota la ciutadania a donar suport a les persones afectades i agraeix la solidaritat rebuda, especialment la de dotzenes de juristes d’arreu del territori que, de forma desinteressada s’han posat a disposició dels denunciants.
Finalment, el Manifest demana a totes les institucions públiques que es comprometin en la defensa dels principis reconeguts en el Pacte Internacional dels drets Civils i Polítics de les Nacions Unides, que el regne d’Espanya va subscriure el 1977. Aquest Pacte Internacional reconeix els drets a la llibertat d’expressió, d’associació, de reunió, de manifestació, a la participació política i a un judici just.